Antik Kent Phaselis Kemer Antalya, Türkiye

antik kent phaselis kemer antalya

Kemer’e 15 kilometre uzaklıkta olan Phaselis, M Ö. 7. yüzyılda Rodosluların kolonisi olarak kurulmuş. Bir yarımada üzerine kurulan antik kent; kuzey, güney ve askeri liman olarak anılan üç limandan oluşuyor. Şehri koruyan surların bir kısmı görülebilir durumda. Kentte bugüne kalabilen yapıların çoğu Roma ve Bizans dönemlerinden. Diğer uygarlıkların izleri ya toprak altında, ya tahrip edilmiş. Kentin giriş kısmında su kemerleri görülüyor. Nekropolis, yani kent mezarlığında Roma ve Bizans döneminden kalma çok sayıda lahit ve mezar taşına rastlanıyor.

Kentin önemli kalıntıları askeri limanla güney limanı birbirine bağlayan ana caddede yer alıyor Caddenin iki yanında çarşıyı oluşturan dükkanların kalıntıları, arkada ise hamam ve gymnasion bulunuyor. Hadrian Kapısı ile görülen agorada kente bağış yapan insanları anmak üzere yapılmış bazı yazıtlar bulunuyor Agoranın karşısında bulunan tiyatro M S. 2. yüzyılda inşa edilmiş. Helenistik mimarinin özelliklerini taşıyan yapı, 2000 kişi kapasiteli ve muhteşem bir deniz manzarasına sahip Tiyatronun arkasındaki akropolde bir zamanlar Athena, Herakles, Hermes ve Hestia tapınaktan bulunuyormuş.

Saray ve devlet binaları da bu bölgedeymiş. Phaselis, tarihi zenginliğinin yanı sıra koy, orman, dağ, deniz birleşmesinden oluşan ideal bir ören ve plaj yeri. Phaselıs’ın bol çakıllı plajında denize girebilirsiniz, su oldukça berrak. Ayrıca ağaçların altında piknik yapmak da büyük keyif. Phaselis’in muhteşem koyları yat turizmi açısından büyük önem taşıyor. Mavi tura çıkan yatlar bu koylarda demirliyor. Antik kent ve çevresi trekking için de çok uygun.

antik kent phaselis tiyatro

Phatelis Antik Tiyatrosu, 2. yüzyılda inşa edilmiş. Hellenistik mimarinin özelliklerini tanıyan yapı, 2000 kişi kapasiteli ve muhteşem bir deniz manzarasına sahip.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir